Ameliyat Öncesi Bilgilendirme
 
Size uygulanacak olan cerrahi girişime yönelik olarak aşağıda sunulan bilgilendirilmeyi lütfen dikkatle okuyunuz:
  • Cerrahi girişimden önce veya gereksinimiz halinde her zaman telefondan ofisimizi arayabilirsiniz.
  • Lütfen cerrahi girişim den önceki akşam saat 12 den itibaren su da dahil olmak üzere bir şey yemeyiniz ve içmeyiniz.
  • Ameliyattan önceki gün bacağınızı ılık sabunlu suyla iyice yıkayınız. Bu işlem sırasında cildin tahrip edilmemesine, yaralanmamasına dikkat ediniz.
  • Gerek görülen tetkikleriniz hastaneye yattıktan sonra yapılacaktır. Ancak önceden yapılmış. bütün laboratuvar ve radyolojik tetkiklerinizi yanınızda getirmeyi unutmayınız. 
  • Hastaneye, ameliyat sonrası bandajların üzerinden, kolayca giyebileceğiniz bir giysi ile gelmenizde fayda vardır.
  • Size bildirilen hastanede ve ismi verilen ilgili ye  başvurunuz Bu aşamadan sonra size ayrılan odaya yatırılacaksınız ve  hemşireler ilk bilgilerinizi sizden alacaklardır.
  • Herhangi bir alerjiniz ve o güne kadar kullandığınız ilaçşar varsa lütfen hemşireye ve anestesizi uzmanımıza mutlaka söyleyiniz.
  • Cerrahi öncesi Anestezi Anabilim Dalının uzmanları sizinle görüşecekler. Bu görüşmede size uygulanacak genel anestezi (narkoz) veya spinal , epidural anestezi (yalnızca o bölgenin uyuşturulması) konusunda karşılıklı görüş alışverişinde bulunabilirsiniz. Bu görüşmede aldığınız ilaçlar ve allerjileriniz konusunda bilgi vermeyi unutmayınız.Aynı zamanda  ameliyat sonrası  konusunda da bilgi alabilirsiniz. Bu görüşmede cerrahi sonrası ağrı kontrolü kontrolünün nasıl sağlanacağı ve diğer konulardaki sorularınıza aydınlatıcı cevapları alabilirisiniz.
 
 
 
Ameliyat Sonrası Bakımınız
 
Cerrahi tedaviler birçok problemi çözmek için kullanılmasına rağmen, iyileşme gerçekleştikten sonra bile aktivitelerinizde bir takım kısıtlamalar yaşayabilirsiniz. Tedavilerde elde edilen sonuçlar dizinizde saptanan yaralanma ya da tahribatın derecesine göre sonuç verecektir. Eğer diz eklemine yönelik bir artroskopi işlemi geçirdiyseniz, giriş deliklerinin küçük olmasına ve artroskopi uygulanan eklemde az miktarda ağrı hissedilmesine rağmen eklemin tamamen iyileşmesi birkaç haftayı bulacaktır. İyileşme sürecini hızlandırmak ve ilerideki eklem fonksiyonlarınızı korumak için size yönelik ekzersiz ve rehabilitasyon programı önerilecektir.
Örneğin, dizinizi koşarken yaralamışsanız ve dizin yük çeken bölümünün  eklem yüzeyi tahrip olmuşsa, dizde hemen bir iyileşme beklenmemelidir. Probleminizin boyutlarına göre  size düşük etkili bir egzersiz alternatifi önerilecektir. Sporcular da iyileşme , yalnız günlük aktivasyon yapanlara oranla daha hızlı olabilir. Çünkü sporcuların normal kişilere göre diz çevresi kasları daha kuvvetlidir ve  çalıştırılması ile daha hızlı gerçekleşebilir. Ancak hastalarımızın kısa içerisinde işlerine, okullarına veya gündelik aktivitelerine geri dönebilmesi temel hedefimizdir. Fiziksel egzersiz hareketleri ve rehabilitasyon süreci durumunuzun iyileşmesinde en önemli rolü oynamaktadır. Düzenli olarak uygulanan bir ekzersiz programı son durumunuza büyük katkıda bulunacaktır Sporcular ya da fiziksel kondisyonu iyi olan kimseler için  birkaç hafta içerisinde sportif aktivitelere geri dönüş mümkündür.  Ancak artroskopi uygulamalarının  farklılıkları ve  hastalıkların bulguları  vede  durumlarının birbirinden farklılığı  uygulanan artroskopi işleminin o hastaya yönelik özel bir süreç olduğunu lütfen unutmayın. İyileşme süreci bu özelliklere göre değişkenlik gösterir.
Ancak şu genel özelliklerin aklınızda bulunmasında yarar vardır:
  • Cerrahi sonrası ekleminizde dolgunluk hissi var ise bu normaldir. Artroskopi esnasında dizinize verilen suyun bir kısmı içeride kalmış olabilir, bu zamanla vücut tarafından emilecektir.
  • Ameliyat sonrası diz ve bacak ğınızda şişme olmaması için  elastik bandaj uygulanmıştır. Bacağınızdaki bandajın kaç gün sonra sökülebileceği konusunda bilgi verilecektir.
  • Yattığınız süre içerisinde  bacak altına 2-3 yastık konularak yükseltilmesinde yarar vardır. Kural olarak dizinizin seviyesi kalp seviyesinden yüksek olması yararlıdır. 
  • İlk iki gün içerisinde dizinizin üzerine buz uygulayabilirsiniz. Günde beş altı kez 15 ile 20 dakikalık buz uygulamaları, dizinizde ki ağrı ve şişliğe karşı faydalı olacaktır. 
  • Buz doğrudan cilde uygulanmaz. Bunun en kolay yolu buz parçaları ile dolu bir naylon torbanın bir havluya sarılarak o bölge üzerine konmasıdır.Eğer bandajınız varsa, bandajın üzerinden uygulanması gereklidir.
  • Girişimden hemen sonra mümkün olunca hemen ayak ve ayak parmakları oynatmaya başlayınız. Bu işlem kan dolaşımı için yararlı olur. Yine, uyluk adelelerini kasıp bırakma şeklindeki egzersizler de hemen başlanılacaktır. 
  • Ciltteki kesiler genellikle dikiş ile kapatılır; dikişler bir on veya onbeş gün sonra alınır.Bu süre içerisinde girişim yapılan bölgenini bölgesinin suyla temas etmemesi gerekir. Bu bölgenin temizliğinde ameliyat yeri plastik streç film ile sarıldıktan sonra yapılmasında fayda vardır. 
  • Size uygulanacak ilaç(lar), ve ev programı verilerek ve kontrole geleceği gün ve saat bildirilerek taburcu edilecektir. Takibiniz için gerekli bilgileri   ve ekibi tarafından size bildirilecektir 
  • Bu süre içerisinde eğer diziniz çok şiddetli şekilde şişer, ısınır veya aradan iki gün geçtikten sonra yara yerlerinden sıvı gelirse veya  tüm bacağınızda renk değişikliği olursa en kısa zamanda bize müracaat edin. 
  • Cerrahi  sonrası size verilecek olan egzersizler, sizin daha çabuk  günlük yaşama veya spora dönmeniz açısından önemlidir. Mümkün olduğunca dizinize egzersiz yaptırın. Uyluk adalelerinizi her saatte on dakika sıkıp bırakın ve ayağınızı düz olarak uzatmış olduğunuz yerden hafifçe havaya kaldırın ve bu şekilde beş saniye tutun, sonra tekrar yerine koyun. Bu diziniz içinde sıvı oluşumunu (diz şişmesini) engelleyecektir.
  • Ekzersizler konusunda göstereceğiniz hassasiyet yatış  süresinin kısalması ve işe erken dönüş bireysel olarak  yararları  yadsınamaz. 
  • Tüm bilgilendirmelerin yanı sıra herhangi bir sorununuz varsa lütfen   0536 850 69 45 no lu telefondan bize ulaşabilirsiniz
 
 

 Op. Dr. Cengiz Yılmaz 
 
    Önemli Linkler
 
 İletişim Bilgileri

Denizli - Çameli ilçesinde 1966  yılında doğdu, ilk öğrenimini aynı yerde tamamladıktan sonra orta ve lise eğitimini Isparta Gönen Öğretmen lisesi’nde tamamladı. Yüksek öğrenimine Hacettepe  Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde başlayan  Dr Cengiz Yılmaz 1990  yılında mezun olmuştur.  1990 yılında 10 ay Konya  Aköeren Sağlık Ocağında mecburi hizmet yaptı. Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Ortopedi ve Travmatoloji Anabilim  Dalı’nda, 1991-1996 yıllarında ihtisasını tamamladı. Ortopedi ve Travmatoloji uzmanı olmuştur. Uzmanlığının  ardından Burdur Bucak Devlet Hastanesinde  Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı olarak çalışmaya başlamış ve 1996-2006 yılları arasında 10 yıl aynı hastanede hizmet  vermiştir. 
 
 

  Adres

Mollayusuf Mahallesi 1425 Sk. No:9
Konyaaltı / Antalya
 
 
  Gsm.
0532 283 73 77
 
 
  E-mail
info@drcengizyilmaz.com
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

© 2015 Op. Dr. Cengiz YILMAZ' ın Resmi Web Sayfasıdır. Kaynak gösterilmeden içerik paylaşılamaz veya kopyalanamaz.