Erol AKKIR/ANTALYA, (DHA) - ANTALYA'da, robotik navigasyonlu diz protezi ameliyatı olan 70 yaşındaki Sebahat Karyağdı, ameliyattan iki gün sonra yürüdü.

Özel Uncalı Meydan Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Opr. Dr. Cengiz Yılmaz, diz ameliyatlarında kullanılan navigasyon sisteminin Antalya'da ilk kez kendisi tarafından uygulandığını belirtti. Opr. Dr. Yılmaz, diz ameliyatlarında kullanılan bu sistemin sadece İstanbul ve Ankara'daki büyük sağlık kuruluşları tarafından kullanıldığını söyledi.

KAMERALAR BİREBİR ÖLÇÜM SAĞLIYOR

Opr. Dr. Yılmaz, "Hastanın baldır kemiğine koyduğumuz iki algılayıcı sistemi, elimizle belli noktaları işaretleyerek haritalama işlemini yapıyoruz. Tespit edilen bu haritalama üzerinden diz ekleminin birebir anatomik yapısını, bilgisayarın hard diski sayesinde sistem algılıyor. Sistem, ameliyat sırasında bize hastanın anatomik yapısını gösterecek şekilde birebir ölçüm sağlıyor" diye konuştu.

PROTEZ YERLEŞİMİNDE YOL GÖSTERİCİ

Yerleştirilen protezlerle hastanın yürümesini kolaylaştırıp, hata payının yüzde 1'in altına indirildiğini söyleyen Opr. Dr. Yılmaz, "Cihazımız, koyacağımız protezlerin yerleşimi konusunda bize yol gösteriyor. Sistemin ismi olan navigasyon oradan geliyor. Yol gösterici hata payını, cerrahın yapacağı hata payını azaltmayı, hatta yüzde 1'in altına düşüren bir sistem. En iyi sonucu alıyoruz" diye konuştu.

DİZ KİREÇLENMESİ

Diz eklemindeki kıkırdak yapıların zamanla yıpranması durumunun diz kireçlenmesi olarak ifade edildiğini söyleyen Opr. Dr. Yılmaz, "Eğer kireçlenme hafif seviyelerdeyse birtakım ameliyatsız yöntemlere başvurulur. Ancak ileri seviyeye ulaşmışsa, kıkırdaklar tamamen yok olmuşsa, hastanın hayat konforu ciddi anlamda düşmüşse diz protezi ameliyatı gerekir" diye konuştu.

NAVİGASYON DİZ PROTEZİ AMELİYATININ FAYDALARI

Navigasyon diz protezi ameliyatının hastalara sunduğu daha konforlu iyileşme sürecinin yanı sıra, daha fazla güvenlik, daha az yumuşak doku zararı, hızlı iyileşme ve uzun protez ömrü sağladığını söyleyen Opr. Dr. Cengiz Yılmaz, "Robotik navigasyonlu diz protezi ameliyatının ertesi günü hastalar yürütülür. Normal aktivitelere dönmeleri birkaç hafta sürebilir. İyileşme döneminin daha hızlı olması için iyi bir fizik tedavi desteği gerekir. Eskiye nazaran protezlerin ömürlerinin arttığını söyleyebiliriz. Protez ömrü hastanın kilosu, yaşı, cinsiyeti, aktivite düzeyine göre farklılık gösterebilir. Yine ameliyattan sonra doktorun tavsiyelerine uymak da aynı şekilde protezin daha uzun ömürlü olması açısından faydalı olacaktır" diye konuştu.

KORİDORDA YÜRÜYORUM

Serik İlçesi'nde oturan Sebahat Karyağdı ise üç ay önce sağ bacağından, şimdi ise sol bacağından ameliyat olduğunu söyledi. Karyağdı, "Üç ay önce ameliyat olduğum dizimle iki gün önce ameliyat olduğum dizim eşit oldu. Dizlerimin üzerinde dururken kıtırtı duyuyordum. Yürüyemiyor ancak diz çökebiliyordum. Bu ameliyatın çok faydasını gördüm. Artık yürüyebiliyorum. Daha önce ancak çocuklarımın desteği ile yürüyordum. Şu an ise koridor boyu kendi kendime yürüyorum" diye konuştu.

Haberin videosunu izlemek için tıklayınız...

Haber kaynağı Hürriyet Gazetesi - DHA

 
 

 Op. Dr. Cengiz Yılmaz 
 
    Önemli Linkler
 
 İletişim Bilgileri

Denizli - Çameli ilçesinde 1966  yılında doğdu, ilk öğrenimini aynı yerde tamamladıktan sonra orta ve lise eğitimini Isparta Gönen Öğretmen lisesi’nde tamamladı. Yüksek öğrenimine Hacettepe  Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde başlayan  Dr Cengiz Yılmaz 1990  yılında mezun olmuştur.  1990 yılında 10 ay Konya  Aköeren Sağlık Ocağında mecburi hizmet yaptı. Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Ortopedi ve Travmatoloji Anabilim  Dalı’nda, 1991-1996 yıllarında ihtisasını tamamladı. Ortopedi ve Travmatoloji uzmanı olmuştur. Uzmanlığının  ardından Burdur Bucak Devlet Hastanesinde  Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı olarak çalışmaya başlamış ve 1996-2006 yılları arasında 10 yıl aynı hastanede hizmet  vermiştir. 
 
 

  Adres

Mollayusuf Mahallesi 1425 Sk. No:9
Konyaaltı / Antalya
 
 
  Gsm.
0532 283 73 77
 
 
  E-mail
info@drcengizyilmaz.com
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

© 2015 Op. Dr. Cengiz YILMAZ' ın Resmi Web Sayfasıdır. Kaynak gösterilmeden içerik paylaşılamaz veya kopyalanamaz.